Fatete Dentare

Naturaletea zambetului defineste frumusetea

Fatetele dentare din ceramica sunt concepute dupa culoarea dintelui avand scopul de a acoperi suprafata frontala a dintilor pentru a imbunatati aspectul. Acestea sunt aplicate pe partea din fata a dintilor schimband astfel culoarea, forma, dimensiunea sau lungimea.

Fatetele dentare pot fi realizate din portelan sau din materiale compozite. Fatetele de portelan rezista la pete mai bine in timp si imita proprietatiile dintiilor naturali.

Fatetele sunt de obicei utilizate in urmatoarele cazuri:

 • Dinti decolorati – fie din cauza tratamentului de canal; pete de tetraciclina sau alte medicamente, fluor in exces sau din alte cauze;
 • Dinti care sunt ciobiti sau sparti;
 • Dinti care sunt aliniati gresit, inegali, sau cu forme neregulate;
 • Dinti cu spatii intre ei (pentru a inchide spatiul interdentar).

Care este procedura de aplicare a fatetelor dentare?

Pentru inceput, medicul stomatolog va efectua un control, se va asigura ca fatetele dentare sunt potrivite pentru pacient si va explica ce implica procedura. De asemenea, se vor efectua o serie de fotografii, se vor lua amprente, stabilind impreuna cu pacientul planul de tratament. Acest prim pas implica participarea activa a pacientului care va trebui sa explice medicului dentist rezultatul pe care si-l doreste.

Pentru pregatirea dintelui, medicul dentist va elimina circa 1/2 milimetru de smalt de pe suprafata dintelui. Apoi, se va lua amprenta finala ce va fi trimisa laboratorului dentar, pentru realizarea fatetelor. Acestea vor fi ulterior cimentate definitiv pe dintii respectivi, rezultatele fiind uimitoare.

Care sunt avantajele fatetelor dentare din ceramica?

 • Ofera un aspect natural dintelui.
 • Tesutul gingival tolereaza foarte bine ceramica.
 • Fatetele de ceramica sunt rezistente la pete.
 • Culoarea fatetelor de ceramica poate fi stabilita in prealabil, oferind un rezultat uimitor in combinatie cu procedura de albire a dintiilor.

Care sunt dezavantajele fatetelor dentare din ceramica?

 • Procesul nu este reversibil.
 • Deoarece se inlatura parte din smalt, dintele poate deveni mai sensibil la alimente si bauturi calde si reci.
 • Desi este putin probabil, fatetele se pot disloca si cadea. Pentru a minimiza posibilitatea unor asemenea urmari, pacientul va evita aplicarea unei presiuni excesive pe dinti, rosul unghiilor, al creioanelor, a ghetii sau alte obiecte dure.
 • Fatetele din ceramica rezista intre 5 si 10 ani, ulterior fiind necesara refacerea acestora sau aplicara unor coroane din ceramica.

Exista alternative la fatetele dentare?

Da, alternativa la fatetele dentare este coroana de ceramica. Fatetele ofera o optiune intermediara. Acestea sunt cele mai potrivite pentru persoanele care doresc sa schimbe forma dintilor, insa nu atat de mult incat sa necesite aplicarea coroanelor de ceramica.

INTREBARI FRECVENTE DESPRE FATETELE DENTARE (click aici)

Fatetele dentare din compozit pot revitaliza rapid zambetul tau, fara a fi necesara slefuirea consistenta, ca in cazul coroanelor dentare.

Se folosesc atunci cand dintii sunt colorati, precum in urma administrarii indelungate de antibiotice (tetraciclina), in acest caz albirea dentara nefiind suficienta.

Procedeul este rapid si fara durere, iar rezultatul este unul spectaculos.

De asemeni, folosim fatetele dentare cand exista plombe vechi pe dinti, care genereaza un aspect imbatranit, inestetic. Sau ca alternativa la aparatul ortodontic, cand vorbim de spatii mici interdentare.

In general, le folosim pentru a schimba forma, culoarea sau marimea dintilor naturali.

Clinica Lyrdent va ofera posibilitatea ca in mai putin de 3 ore zambetul dumneavoastra sa fie mult imbunatit, cu ajutorul fatetelor din compozit cu continut ridicat de ceramica.

Care sunt avantajele fatetelor dentare din compozit?

 • Acest compozit ofera o estetica deosebita precum si o rezistenta comparabila cu cea a ceramicii.
 • Procedeul este total neinvaziv, deoarece materialul se aplica direct pe dinte, fara a afecta tesutul sanatos al dintelui.
 • Compozitul se aplica in straturi pe dinte si se sculpteaza direct in gura, ceea ce ii permite pacientului sa vizualizeze live, pe monitor, transformarea estetica a dintilor.
 • Costul este redus comparativ cu fatetele din ceramica, cu aproape 50% mai mic, iar durabilitatea acestor fatete este de minim 4 ani.
 • Principalul avantaj al fatetelor din compozit este acela ca reprezinta un proces reversibil si le putem indeparta oricand dorim, fara a afecta structura dentara.

Care sunt dezavantajele fatetelor dentare din compozit?

 • Durata relativ mica de viata comparativ cu fateta din ceramica, neavand rezistenta ceramicii.
 • In timp isi modifica culoarea avand aceleasi proprietati precum compozitul.

Bauturile colorate (cola, cafea, ceai negru), anumite alimente (ciocolata, fructe colorate) modifica culoarea fatetelor. De aceea este indicata o “reimprospatare” a culorii atunci cand este necesar.

INTREBARI FRECVENTE DESPRE FATETELE DENTARE (click aici)

 

Web Analytics